degerogard

Direktlänk till inlägg 19 juli 2009

Sommarhemskvällen

Av Alexandra Lindström - 19 juli 2009 13:27


Sommarhemskvällen på Alstervik gick bra och uppskattades. Jag, Lisa och Sofia sjöng och Violet kompade på piano, Lisa kompade sig själv med gitarr på en låt. Vi hade kärleks-tema och programmet såg ut som följande:


"En vänlig grönskas" - Alla tre

"The rose" - Alexandra och Lisa

"Aldrig ska jag sluta älska dig" - Alexandra

"För kärlekens skull" - Sofia

"Knocking on heavens door" - Lisa, självkomp med gitarr
"Det vackraste" - Alla tre

"Grabriellas sång" - Lisa
"Av längtan till dig" - Sofia

"Du vet väl om" - Alexandra

"Sträck ut din hand" - Alla tre


Nu när semestern har börjat har även projekten här hemma startat. Just nu ordnar pappa och Pontus med belysningen till motionsslingan. Igår drabbades vi av lite otur, då traktorn gick sönder. Något fel med hög-/lågväxeln.. Men det finns annat att göra tills den är lagad, här är vi inte sysslolösa inte! ;P


Lillpojken Pontíac, som jag kallar Jacke, töltar omkring och visar upp sig. Jag kanske kan kännas tjatig, men vi är så stolta över honom.

Jacke och jag


Jag tängte skriva lite om kotledsinflamation. Fjarki köpte vi triangelmärkt, pga kotledsinflamation.

Orsaken till kotledsinflammation är överbelastning, som i sin tur kan bero på felaktig träning, felaktig ridning, inkorrekt skoning, övervikt, dåligt underlag mm. En häst som är felaktigt skodd kommer t.ex att bli halt igen så länge som man inte rättar till felet. Precis som vi får ont i fötter och rygg av att gå i fel skor.Den allra vanligaste orsaken bland ridhästar är dock överansträngning på grund av felaktig ridning/träning.Och dels eftersom det finns så lite forskning i ämnet, hur hästen påverkas av ryttaren, är det svårt att fastställa några egentliga "sanningar". Det mesta av det som vi tar för sanningar idag bygger på gammal kunskap som har förts vidare genom generationer av hästmänniskor. Mycket av den utveckling som skett inom ridningen har skett inom militären, vilket gör att vissa "sanningar" som var lämpliga i de sammanhangen, kan ha mindre praktisk betydelse för den moderna fritidsryttaren och hästen.


En mix av gammal kunskap och modern forskning kan dock ge oss vissa hållpunkter. Något som man pratar mycket om är att få hästen att jobba med bakbenen och på det sättet flytta vikt ifrån frambenen till bakbenen. Men detta får inte ske frammifrån så att man skapar en "hjorthals", och ett motstånd i hästen.

Därför är det oerhört angeläget att ryttare utbildas till att bli följsamma och lätta att bära för hästen. Först då kan de börja inverka och hjälpa hästen att bli stark, smidig och hållbar. Många ryttare är idag "första generationens hästmänniskor". Det ställer stora krav på dig som hästägare! Många saker som var självklara förr i tiden, måste vi idag läsa oss till. Som hästägare behöver man kunna tillräckligt om foder, avmaskning, utrustning, beteende, ridning, sjukdomar och skoning m.m för att kunna avgöra när något är fel och vem som skall tillkallas för att rätta till det. Vi som jobbar med hästar måste dessutom kunna ta vårt ansvar och säga till när vi misstänker att något är fel,ett stort och komplicerat ämne som i grund och botten bygger mestadels på "en känsla".


När vi tar emot "problemhästar" eller hästar för tillridning är vi alltid noga med att de genomgår en noga genomgång bl.a av hovslagaren och veterinären först. Många så kallade problemhästar är helt enkelt sura och protesterar för att de har ont!

hudrodnad, värme, svullnad, smärta, nedsatt funktion,lynnesförändringar,aptit,törst. Det är viktigt att man dagligen visiterar hästen för att känna efter minsta tecken som tyder på att hästen inte är ok. Svullnad i benen, det som på häst kallas för gallor, kan vara ofarliga om de är kalla. Finns där en värmeökning är det ett tecken på inflammation. Om svullnaden inte ger med sig bör man åka till veterinär. Många tänker på hälta som när hästen tydligt linkar fram på tre ben, men tyvärr är det sällan som tecknen på kotledsinflammation är så tydliga. Utan hästen är tex svåra att ta i hagen.

När hästen är ohalt börjar den riktiga rehabiliteringen. Det är inte alltid hästen kan eller bör återanpassas till det tidigare arbetet. Om skadan berodde på överbelastning och för hård träning säger det sig självt att träningen måste anpassas och ändras. I andra fall kan inflammationen ha gett bestående skador på ledbrosket som också begränsar hästen användningsområde. Att lägga upp en plan för hur träningen gradvis skall stegras och följa denna plan i en träningsdagbok hjälper dig att hålla reda på hästens framsteg. I träningsdagboken skriver du även ned hur hästen känns att rida, samt hur benen känns innan och efter ridningen. En häst som har ont kommer att vilja avlasta det inflammerade området. Ofta sitter smärtan medialt, d.v.s på insidan av benet. Många gånger bildas ett så kallat överben vid det inre griffelbenet. Om hästen haft ont en längre tid kan det ses på hovens form eftersom den belastas ojämnt. En häst som är halt på vänstra fram kommer att försöka lägga mer vikt på sitt höger framben, och den hoven kommer att bli större. Som ryttare känns det som om hästen vill flyta iväg till höger.Fjarki gick t.o.m på tre spår när vi provred honom. Hästen blir tyngre och stummare på höger sidan och svårare att böja och ibland även att svänga. En häst som haft kotledsinflamation bör inte ridas på böjt spår,men glöm inte att även på raka spår kan ryttaren göra mycket för att rakrikta och stärka sin häst.Tempoväxlingar, halter, lätt ställning i nacken åt bägge hållen, övergångar, svaga sidvärtsförflyttningar m.m Att hästen alltid är lösgjord när vi rider är en annan viktig grundpelare. "Lösgjordhet" är ett mentalt tillstånd hos hästen, precis lika mycket som det är ett fysiskt!


Fjarki mår idag mycket bra han är glad och kommer när man ropar på honom i hagen. Han rids 3-4 ggr i veckan av famijen, Eva har fått äran att prova honom ett par ggr under mammas vägledning, vilket Eva klarat med glans.


/Alexandra

 
 
Ingen bild

Veronica

20 juli 2009 00:03

Hej Alexandra.Mycket bra skrivit om kotledsinfl.Som tyvärr blir allt vanligare.Det var en intressant läsning hoppas att många läser den.Jag har uppdaterat via mamma.Men vi mår bra allihopa & Àra njuter av livet.Vi älskar henne & är så glad över att vi fått köpa denna vackra häst.Hon är en princessa & blir gärna behandlad därefter.Ska ta mej i kragen & knäppa lite kort.Det är alltid kul att kika in.
Mvh/Veronica

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alexandra Lindström - 25 maj 2017 07:30

    /Alexandra

Av Alexandra Lindström - 19 maj 2017 08:15

             Den 25 är det Aris tur   /Alexandra   ...

Av Alexandra Lindström - 16 april 2017 07:58

Åh, vad tiden går! Vädret har äntligen börjat stabilisera sig på plussidan, men det betyder också att mosquiton har fått börja jobba på högtryck och att vi ser fram emot promenader på betet flera gånger om dagen i jakt på de flughuvor Valdi roat sig ...

Av Alexandra Lindström - 7 februari 2017 12:29


Bröderna V växer och frodas. Det är så roligt att följa deras utveckling, och se hur de växer in i sina egna personligheter och roller i flocken. Den 17/2 blir en stor dag i grabbarnas liv. Då blir det transportfärd för första gången, och det till hä...

Av Alexandra Lindström - 27 september 2016 16:38

Poff sa det, så var den över. Bara så där. Högsommaren kom utan förvarning i maj, och hösten med samma korta varsel första september. Mina squaschplantor tog frosten redan i aug, men de kämpar sig till ett andra liv nu när Brittsommaren hälsat på. Gu...

Presentation

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

6 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards