degerogard

Direktlänk till inlägg 27 september 2016

Sommaren 2016

Av Alexandra Lindström - 27 september 2016 16:38

Poff sa det, så var den över. Bara så där. Högsommaren kom utan förvarning i maj, och hösten med samma korta varsel första september. Mina squaschplantor tog frosten redan i aug, men de kämpar sig till ett andra liv nu när Brittsommaren hälsat på. Gurkor blev det dock inga alls på det viset. Tomaterna har ju sitt lilla växthus som pappa och Sundis byggt till mig så de frodas ännu! :) 

   

I övrigt fick vi rensa undan allt runt huset för dryga veckan sedan då byggfirman kom och började med takbytet förra måndagen. De ville ju ha en ställning runt hela huset, så en del av de övervintrande växterna har redan fått flytta ner i jordkällaren. Men det blev en fin övergång ändå, eftersom hösten som sagt kom så tidigt i år. Utemöblerna står mitt på gräsmattan utanför Lisas nu då det står en container på framsidan av stora huset numera. Tjusigt värre... Resan är målet!
 
 

Den där lille herr Tellus, som jag håller så kär, kan ibland hittas på följande vis:
 
Men allt som oftast, och inte mindre nu sen vi har stora villebråd som springer upp och ner utanför fönstren, så hittar man honom på helt andra vis, alternativt finner man honom inte alls men tydliga spår efter hans framfart...
 

Att vara uppe med tuppen har sina fördelar, det är nästan så att bara skådespelen på himlen gör det värt det. Vackert så det förslår!
     

I sommar har vi låtit avverka och gallra en del av skogen bakom stallet, vilket har gett oss ett helt annat ljus än vad vi varit vana vid. Min lilla trädgårdstäppa får numera även kvällssol. Luktärterna har blivit en riktig favorit och förgyller verkligen med sin färgprakt!    

När pappa åter var igång efter andra höftledsoperationen så kom Sundis ner på sin semester och hjälpte den envise gubben med sitt projekt för årets semester, vad det blev av det kanske ni kan räkna ut men det avslöjas först när det är helt 100% klart och inkopplat.
 
Vivaldi drog på charmen även här, Sundis var inte svårövertalad till att klia lite ;)
   


Hästarna då. Jag älskar vår flock. Likväl överväger vi att kanske sälja någon. Vi får väl se. För att gå helt emot den strömmen så råkade jag, som inte ens har särskilt mycket till övers för skäckar, bli med en skäck till häromdagen. Det var ju inte alls så att jag tjingade på honom från typ dag 1.
Lille herr töltmaskin, Vivaldi från Degerö <3
 
Han är väldigt social av sig, både vad gäller fyr- och tvåbenta, men är en kille med mycket Kolkuósi i sig. Vivaldi brås mest på sin mor, medans Vallari tycks brås mest på sin far. Vivaldi väljer oftast de laterala gångarterna i hagen, Vallari väljer de diagonala. Faktum är att jag har sett Vivaldi gå i trav 2 gånger, men när han gör det gör han det med den äran! Aktion både bak och fram, schwung och sväv. Gärna med svansen i plym också ;) Men jag tänker att vi tränade upp Djarfurs (DJ, brun stor valack som Ebba i Trion fick vara med mycket under inridningen utav, minns ni?) trav så pass att han valde traven i hagen innan han såldes, så Vivaldi avskräcker mig inte alls på så sätt. 

Jag har hamnat i en fas där jag inte vågar lämna hästarna ifrån mig, eller utom familjen. Man säljer hit och dit till bra hem, köpare pratar på om hur de ska rådfråga, de ska ta kurser och det ska tränas och visas och hej och hå. Så kommer slumpen in. Köparens granne hävde in en skottkärra äpplen "för att vara snäll" och hästen dör av ett akut fånganfall. Hästens ägares stallägare beslutar sig för att avmaska inhysningarna samtidigt som sina egna stora dromedarer, ger samma mängd maskmedel och resten kan ni väl räkna ut själva. Fång, fång, fång. Man läser om det hela tiden. Varför lär sig folk aldrig undrar jag då. Som sagt, ibland är det slumpen, men ibland är det bara ren förbaskad okunskap. Det skär så djupt i mitt hjärta. Vi har aldrig fått fång på någon utav våra! Peppar, peppar förvisso. Vi har köpt fånghäst dock, en shettis, och det sorgliga i den kråksången är ju att en fånghäst alltid är en fånghäst. Dessa ska således alltid fodras som en sådan därefter. Så som nyktra alkolister liksom. Läs på om fång! Det borde krävas en utbildning av hästägare, oavsett antal ägda hästar. Något för försäkringsbolagen att ta sig en funderare över kanske.

Precis som med oss människor är kosten, fodret, så ENORMT viktigt för hästens välmående och prestationsförmåga. Islandshästar är ju dessutom kända för att vara en av de lättfödda raseran, många "blir feta bara av att se mat", vilket sätter större krav på oss islandshästägare. Jag vet att man inte kan ändra på andra än sig själv, och jag vet att man inte kan lära någon som inte vill bli lärd. Men vill man inte bli lärd som djurägare så borde man inte få äga några heller! Vi är allt de har. Det är upp till oss att se till att de mår så bra som de bara kan. Kunskap är rikedom! Och jag är evigt tacksam för mitt uppslagsverk som tar igen sig på soffan nu efter att ha hjälpt mig med att se över staketet i ena vinterhagen tidigare idag. Mamma <3 

/Alexandra

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alexandra Lindström - 25 maj 2017 07:30

    /Alexandra

Av Alexandra Lindström - 19 maj 2017 08:15

             Den 25 är det Aris tur   /Alexandra   ...

Av Alexandra Lindström - 16 april 2017 07:58

Åh, vad tiden går! Vädret har äntligen börjat stabilisera sig på plussidan, men det betyder också att mosquiton har fått börja jobba på högtryck och att vi ser fram emot promenader på betet flera gånger om dagen i jakt på de flughuvor Valdi roat sig ...

Av Alexandra Lindström - 7 februari 2017 12:29


Bröderna V växer och frodas. Det är så roligt att följa deras utveckling, och se hur de växer in i sina egna personligheter och roller i flocken. Den 17/2 blir en stor dag i grabbarnas liv. Då blir det transportfärd för första gången, och det till hä...

Av Alexandra Lindström - 24 juni 2016 08:12

Idag är det midsommarafton. Äntligen lite långledigt! Det känns som jag inte gjort annat än jobbat nu i juni, men det beror nog på att de gånger jag varit ledig har det i regel varit endagars. Man hinner ju inte varva ner då liksom. Men jag klagar in...

Presentation

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ degerogard med Blogkeen
Följ degerogard med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se