degerogard

Direktlänk till inlägg 29 januari 2009

avel...

Av Alexandra Lindström - 29 januari 2009 16:59

Jag vill börja med att förvarna er om att jag är lite upprörd när jag skriver detta, så vissa påståenden kan tas med en nypa salt.
Jag är fullt medventen om att jag i detta inlägg sticker ut hakan något mer än vad jag kanske borde, med tanke på min ringa ålder mm, men då jag inte har mycket mer än ca 80 läsare tänker jag ta konsekvenserna för mina egna åsikter i denna fråga. Jag är van vid att åsikter medför konsekvenser, och att folk i allmänhet inte tar mig på allvar. Så om folk väljer att snacka skit så är de fullt välkomna. Jag har ingen utbildning inom detta område, har inte varit på särskillt många kurser, inte pratat med många (troligen inga) högt rankade personer inom detta område, har inte visat någon egen uppfödning eller dyligt. Jag har däremot tillbringat hela mitt 18 åriga liv på en gård med islandshästar, och har lärt mig en hel del genom åren...

Jag läste precis en artikel i Islandshästen nr1 2009, av Heimir Gunnarsson. "Kul!", tänkte jag, "han verkar kunna en del om dehär." Jag måste säga att jag blev besviken. Han har många poänger i det han skriver, men många gånger tycker jag även att han talar emot sig själv. Hans sett att se på islandshästavlen skrämmer mig till viss del.
Hans lagförslag till och börja med.
"...För att erhålla godkännande med betäckningstillstånd skall fyra och fem åriga hingstar uppnå en totalpoäng på lägst 7,75. De erhåller då betäckningstillstånd fram till sex års ålder, då de behöver uppnå en totalpoäng på lägst 8,0. Hingstar som uppnår 8,0 först vid 8 års ålder eller senare erhåller inte godkännande med betäckningstillstånd."
Personligen använder jag hellre en 4-gångare på 7,9 än en 5-gångare på 8,0. Men det är bara jag. Den som vill kan ju roa sig med att kolla hur många av dagens godkända hingstar som skulle få ha kvar sitt betäckningstillstånd, om detta lagförslag redan vore ett faktum. Det var inte många... Ändå skriver han att hög BLUP, toppstammad och höga poäng inte garanterar en topphäst.

Jag citerar Heimir:
"Vi får inte glömma att det finns en hel drös med toppstammade hästar överallt i världen som inte blir de topphästar som avlaren hoppades och slutar som turridningshästar eller fritidshästar."
Måste det inte finnas en motsats till dessa hästar också? Att det finns icke toppstammade hästar som blir topphästar?

"Det finns en stor brist på professionella tränare i det här landet..."
Hur kommer detta sig? Jag tror att det bland annat kan bero på alla de islänningar som kommer hit och genom sin nationalitet räknas kunna rida islandshästar bättre än vi vanliga svenskar.. Dels kostar det multum att få tränarlicenser, vilka du måste ha för att vara behörig.

"Det visade sig tydligt att det har skett stora förbättringar på exteriören på våra hästar, men tyvärr har det inte lika mycket på ridegenskaperna."
Hur kan en exteriör bli bättre än vad den av naturen är avsedd att vara? Är avelsmålen för exteriören felaktiga eftersom ridegenskaperna inte hänger med? Gör våra avelsmål det fysiskt omöjligt för våra hästar att ridmässigt uträtta vad vi kräver? Kommer detta leda till en sönderavlad hästras? Kommer vi förinta Islandshästen?

"...finns ston som alltid lämnar toppavkommor, nästan oavsett vilken hingst de är betäckta med! Och givetvis finns det även många andra ston som aldrig lämnar en användbar häst, vilken hingst du än väljer."
Är det inte då likadant med hingstarna? Att en topphingst kanske bara lämnar oanvändbara avkommor oavsett sto? Och är därför en skithingst trots toppstam, toppoäng och hög BLUP?

BLUPen. Det senaste tillskottet i vad en häst MÅSTE ha mycket utav för att ses som avelsduglig. Okej, ett mått att gå efter för att snabbt se om min häst duger? Varför inte? Vi tar ett exempel. Jag och min syster, avel som avel eller hur? Vi har samma föräldrar. Lisa är lång, slank, blond, lockig, har "läs-huvud", är pådrivande och utåtriktad. Jag är kort, kurvig, mörk och rakhårig, har sämre "läs-huvud", är tillbakadragen och blyg. Vi skulle ha samma BLUP hon och jag. Vad säger det oss? Jo, att trots hög BLUP måste en häst inte vara avelsduglig. Två hästar med samma BLUP är inte lika bra. Jag vet att BLUPen bara är en riktlinje på hur bra hästen KAN bli, men borde vi låta hela aveln hänga på hur bra hästen KAN bli? Vad är en bra islandshäst förresten? Det har alla olika meningar om. Hur skulle du beskriva en islandshäst? Jag vet inte, under mina år har islandshästen bytt utseende, totalt. Förr var medelhöjden runt 1,33cm i mkh. Nu ska dom vara så höga som möjligt är.
-Hur hög är din häst?
-Han är 1,35 i mkh.
-Jaha, när ska du byta upp dig från ponny?

Det är inte storleken det hänger på. Att avla en ras till något som den inte är kan gå väldigt fel. Titta bara på hundaveln. Hur många hundraser är det inte som folk väljer att inte köpa för att "dom har alltid problem med ryggen", "dom får problem med höfterna" etc etc? Många, tyvärr. Dom är helt enkelt sönderavlade. Ska det gå likadant för Islandshästen som vi alla håller så mycket av?

Människan lägger sig i allt för mycket. Det går inte att säga emot. Titta bara på vad vi gör med vår värld. Växthuseffekten är ett faktum, och vi står skyldiga.

Sen vill jag även kommentera hans indelning av hobbyavlare/tillfällighetsavlare, folk med tävlingsinstinkt eller folk med gull-instinkt.
Ni som känner mig och min familj och har träffat våra avkommor, i vilket fack skulle ni lägga oss?
Jag anser inte att vi passar in under något helt och hållet. Vi avlar fram familjehästar med kapacitet för tävlingsbanorna. Hästar som vanligt folk klara att rida, och då inte "...grisepass på lång tygel." som Heimir utrycker sig om hobbyryttare. Våra avkommor ska både barn och tävlingsryttare kunna få glädje utav. Detta tycker jag att vi har lyckats med så här långt. Men sen är man ju alltid hemmablind.....

Mycket åsikter i detta inlägg, kommentera gärna! Vill gärna höra hur andra tolkat hans artikel "Islandshästaveln i Sverige", och diskuterar gärna mina åsikter. Det finns mer att kommentera ur hans artikel, både bra och dåligt.
Alla har rätt till egna åsikter, och detta är några av mina.

/Alexandra

 
 
Ingen bild

Veronica Mohlin

2 februari 2009 09:58

Väldigt bra skrivet jag håller med dej till fullo.Fler skulle ha detta tänket.Tyvärr så tror jag att vi på sikt försämrar islandshästen med en tokig avel & hästhållning.Men det är vad jag tror.Passar på att skicka en hälsning från ett svinkallt Ljungaverk.-20 nu på morgonen.Àra mår bra ska få iväg lite bilder.
Mvh/Veronica

 
carmen

carmen

18 februari 2009 14:26

Ja du Bluffen, oj jag menar Bluppen, kunde vara något pålitligare om alla islandshästar visades. Och då menar jag alla!

http://www.freewebs.com/degerogard

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alexandra Lindström - 25 maj 2017 07:30

    /Alexandra

Av Alexandra Lindström - 19 maj 2017 08:15

             Den 25 är det Aris tur   /Alexandra   ...

Av Alexandra Lindström - 16 april 2017 07:58

Åh, vad tiden går! Vädret har äntligen börjat stabilisera sig på plussidan, men det betyder också att mosquiton har fått börja jobba på högtryck och att vi ser fram emot promenader på betet flera gånger om dagen i jakt på de flughuvor Valdi roat sig ...

Av Alexandra Lindström - 7 februari 2017 12:29


Bröderna V växer och frodas. Det är så roligt att följa deras utveckling, och se hur de växer in i sina egna personligheter och roller i flocken. Den 17/2 blir en stor dag i grabbarnas liv. Då blir det transportfärd för första gången, och det till hä...

Av Alexandra Lindström - 27 september 2016 16:38

Poff sa det, så var den över. Bara så där. Högsommaren kom utan förvarning i maj, och hösten med samma korta varsel första september. Mina squaschplantor tog frosten redan i aug, men de kämpar sig till ett andra liv nu när Brittsommaren hälsat på. Gu...

Presentation

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

6 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards